Show simple item record

dc.contributor.authorПатапович, М. П.ru
dc.contributor.authorБулойчик, Ж. И.ru
dc.contributor.authorЗажогин, А. П.ru
dc.coverage.spatialМинскru
dc.date.accessioned2017-12-14T13:09:45Z
dc.date.available2017-12-14T13:09:45Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationПатапович, М. П. Разработка методик экспресс-анализа загрязнений поверхности овощей и плодов металлами методом лазерной атомно-эмиссионной многоканальной спектрометрии / М. П. Патапович, Ж. И. Булойчик, А. П. Зажогин // Проблемы инженерно-педагогического образования в Республике Беларусь : материалы IV Международной научно-практической конференции, Минск, БНТУ, 23-24 октября 2010 г. / Белорусский национальный технический университет; редкол.: Б. М. Хрусталев [и др.]. - Минск : БНТУ, 2010. - С. 29-35.ru
dc.identifier.urihttps://rep.bntu.by/handle/data/35437
dc.language.isoruru
dc.publisherБНТУru
dc.titleРазработка методик экспресс-анализа загрязнений поверхности овощей и плодов металлами методом лазерной атомно-эмиссионной многоканальной спектрометрииru
dc.typeWorking Paperru
dc.relation.bookПроблемы инженерно-педагогического образования в Республике Беларусьru
local.description.annotationTo develop promising express-analysis methods aimed at finding the metal content in plant foodstuffs, the experimental studies have been performed using laser multichannel atomic-emission spectrometry of fresh tomatoes. As demonstrated by the spectroscopic studies of the surface laser plasma formed close to the surface of porous bodies (tomatoes, cucumbers, etc.) under the effect of two sequential pulses with a time interval of 8 μs, the content of some macro- and microelements (Сu, Ca, Mg, etc.) may be determined both on the surface and in the bulk with a good sensitivity (comparable to the average content of the elements in these products) without preliminary sample preparation.ru


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record